AVTO CISTERNA GVC 24/50

Tip: MAN 19.403 FAC 4X4
Leto izdelave: 1996
Leto nabave in izdelave nadgradnje: 2001
Moč: 294 kW
Prostornina: 11967 ccm
Pogon: 4×4
Moštvo: 1 + 2
Gasilska nadgradnja: Marijan Pušnik s.p.

OPIS NADGRADNJE

Črpalka Rosenbauer NH 30, kapacitete 3000 l/min pri 10 bar in 400 l/min pri 40 bar je nameščena na zadnjem delu vozila. Gnana je preko kardanskega prenosa s pomožnim odgonom na menjalniku in povezana s 5000 l rezervoarjem vode iz nerjaveče pločevine, ki je opremljen z elektronskim kazalom nivoja. Črpalka je opremljena s sesalnim priključkom A, dvema B tlačnima izlivoma, dvema izlivoma za visoki tlak in mešalcem penila FIX – MIX (možnost mešanja 3 ali 6 %). Na črpalki je vgrajena armaturna plošča, ki je opremljena z manometri za vakuum, normalni in visoki tlak, nivokazom, števcem obratovalnih ur in kontrolnimi svetilkami za kontrolo temp. motorja, olja in vklop odgona.

Navijaka s po 100 in 50 m visokotlačnimi cevmi in ročnikoma NEPIRO z nastavkom za peno sta montirana levo in desno v zadnjem boksu. Izdelana sta iz Al pločevine, vrtenje navijakov je ročno. Navijaka sta opremljena z zavoro. Na strehi nadgradnje je vgrajen vodni top z avtomatskim dvigom in spustom. Na sprednji strani vozila pod odbijačem je vgrajena naprava za pranje cestišč z vklopom in regulacijo višine iz kabine. Prav tako so v kabini vgrajene UKV zveze in ročne UKV postaje. V vozilu je nameščen pnevmatski teleskopski steber 2 x 1000 W, katerega dvig je 3.6 m nad vozilo. Povezan je z električnim agregatom HONDA 4.5kW. Steber je električno vrtljiv in se pri spustu ročne zavore samodejno pogrezne v zabojnik na strehi nadgradnje, pri tem reflektorja ugasneta. Reflektorja na stebru imata električni nagib.

Elektrifikacija vozila je standardna z razsvetljavo boksov, ki se vklapljajo samodejno z odpiranjem rolet (kontrola v kabini). Na vozilu so nameščene svetlobne in zvočne signalne naprave. Na prednji strani vozila sta vgrajeni dve modri bliskavki. V zgornjem robu boksov so vgrajene neonske luči za osvetljevanje okolice in pohodne strehe. Na bočnih ogledalih sta dva reflektorja za osvetljevanje okolice pri vzvratni vožnji. Vklapljata se s prestavno ročico ali posebej s stikalom v kabini. Na pohodni strehi je montirana naprava za spuščanje lestve.